cik yern!!! oo cik yern!! :P
sini laa...sini kejapppp..i bwat puding karamel tau arituu...aww2...hehe kan i ckp nk bwat jugak onde2 tu..pastukan ade akak ni pnggil bukak pose kt rumah die, tgk2 ade pulak onde2..so xjadi lah sy nk bwat lg..tgk la kalau ujong2 pose nanti tetbe tringin nk mkn kan..kelmarin plak tetbe rase naaak sgt mkn puding karamel a.k.a puding gula hangus ni. smpai mimpi2 taw..haha ye sy mmg gni...kalo dh tringin nk mkn tu, mmg smpai msk dalam mimpi.
pastu ape lg...teros la ketung ketang kat dapo. ms kt rumah dulu pnah la bwat tp dah berkurunn...lupe dah la..seb baek ade cik google ni..so google byk2 resepi utk recall blk. meh la sy bg resepi sy je la ye. sgt sesuai utk org2 yg kesuntukan masa. resepi sy mmg simple2 je sbb sy pon kurang rajen. he
setin susu cair ideal. *kalo brand laen pon xpe. tp ni peberet i lah*
telur 6biji. *tgk la kebesaran die..kalo telur tu beso saiz A, gune 5 pon dh cukup. tp depends je. suke telo byk..campak je byk2..heehe*
esen vanilla
gula secawan
air secawan
secubit garam
cara masak2:
1. utk karamel,memula cairkan gula kt atas api...masak smpai kaler cokelat2 remaja gtu. maknenye xmuda sgt, xtua sgt la. dalam umur 23tahun ke. paam x?
2. bler sumer gula dh cair n kaler cokelat remaja, masukkan air. time ni mmg gula tetbe akan berketul. tp jgn panik ye. sbb nanti deorg akan cair. pastu kacau la jarang2.
3. bler yg part karamel/ gula hangus tu dah msk dengan cantek, msk dlm loyang, sejukkan.
4. ni utk puding pulak. blend sumer telur. kalau korg gune mixer pon boleh.
5. pastu campur ngan susu cair. kacau2. masuk air setengah tin susu tu jugak eh.
6. letak garam secubit, gula secukup rase. tp gula jgn byk sgt ye anak2. kan karamel tu dh manis. letak nk bg rase je..2 sudu ke. pastu msk esen vanilla 2sudu kecil.
7. kacau lg...den msk ke dalam loyang dh ade karamel tu.
8. maka kukuslah mreka dalam sejam ke sejam stengah. kalau nk bakar guna oven pon bole. tp gune lah teknik water bath. *credit tu belog tersebut*
9. lepas tu, tgk dh msk ke belum. cucuk2.
10. bler dh masak,and nak lg sedap, masuk kt dalam peti. terangkat beb makan sejuk2...slllrrrpppp.
ok sile lap air liur maseng yg dh meleleh kt keyboard korg tu cepat! kang rosak motherboard.
slamat mencuba. oh gamba xsmpat amek. kate sedap sgt kan, sbb tu la licinnnn. kakakaka
l0ts of laf~
sini laa...sini kejapppp..i bwat puding karamel tau arituu...aww2...hehe kan i ckp nk bwat jugak onde2 tu..pastukan ade akak ni pnggil bukak pose kt rumah die, tgk2 ade pulak onde2..so xjadi lah sy nk bwat lg..tgk la kalau ujong2 pose nanti tetbe tringin nk mkn kan..kelmarin plak tetbe rase naaak sgt mkn puding karamel a.k.a puding gula hangus ni. smpai mimpi2 taw..haha ye sy mmg gni...kalo dh tringin nk mkn tu, mmg smpai msk dalam mimpi.
pastu ape lg...teros la ketung ketang kat dapo. ms kt rumah dulu pnah la bwat tp dah berkurunn...lupe dah la..seb baek ade cik google ni..so google byk2 resepi utk recall blk. meh la sy bg resepi sy je la ye. sgt sesuai utk org2 yg kesuntukan masa. resepi sy mmg simple2 je sbb sy pon kurang rajen. he
setin susu cair ideal. *kalo brand laen pon xpe. tp ni peberet i lah*
telur 6biji. *tgk la kebesaran die..kalo telur tu beso saiz A, gune 5 pon dh cukup. tp depends je. suke telo byk..campak je byk2..heehe*
esen vanilla
gula secawan
air secawan
secubit garam
cara masak2:
1. utk karamel,memula cairkan gula kt atas api...masak smpai kaler cokelat2 remaja gtu. maknenye xmuda sgt, xtua sgt la. dalam umur 23tahun ke. paam x?
2. bler sumer gula dh cair n kaler cokelat remaja, masukkan air. time ni mmg gula tetbe akan berketul. tp jgn panik ye. sbb nanti deorg akan cair. pastu kacau la jarang2.
3. bler yg part karamel/ gula hangus tu dah msk dengan cantek, msk dlm loyang, sejukkan.
4. ni utk puding pulak. blend sumer telur. kalau korg gune mixer pon boleh.
5. pastu campur ngan susu cair. kacau2. masuk air setengah tin susu tu jugak eh.
6. letak garam secubit, gula secukup rase. tp gula jgn byk sgt ye anak2. kan karamel tu dh manis. letak nk bg rase je..2 sudu ke. pastu msk esen vanilla 2sudu kecil.
7. kacau lg...den msk ke dalam loyang dh ade karamel tu.
8. maka kukuslah mreka dalam sejam ke sejam stengah. kalau nk bakar guna oven pon bole. tp gune lah teknik water bath. *credit tu belog tersebut*
9. lepas tu, tgk dh msk ke belum. cucuk2.
10. bler dh masak,and nak lg sedap, masuk kt dalam peti. terangkat beb makan sejuk2...slllrrrpppp.
ok sile lap air liur maseng yg dh meleleh kt keyboard korg tu cepat! kang rosak motherboard.
slamat mencuba. oh gamba xsmpat amek. kate sedap sgt kan, sbb tu la licinnnn. kakakaka
l0ts of laf~
Comments